علوم آزمایشگاهی

انواع آزمایش های بیماری ها

علوم آزمایشگاهی

انواع آزمایش های بیماری ها

چطور اطلاعات آزمایشگاهی و پزشکی خود را بالا بببریم

کلمات کلیدی

آزمایش خون

اختلالات ژنتیکی

سقط جنین

بیماری‌های رفتاری

عادت ماهیانه

سرطان سینه

قبل از بارداری

آزمایش ادرار

آزمایش بارداری

اختلالات تیروئید

کم کاری تیروئید

آزمایش تیروئید

آزمایش اسپرم

آزمایش قند خون

هزینه های لقاح مصنوعی و بارداری به روش IUI(آی یو آی) و IVF (آی وی اف)

درمان واژینیسموس یا ترس از نزدیکی و دخول چگونه انجام می شود

لابیاپلاستی چیست و جراحی زیبایی جوانسازی واژن جگونه انجام می شود

معاینه داخلی واژن زنان (معاینه لگن)به چه علت و چگونه انجام می شود

آزمایش آمنیوسنتز چیستو چرا آزمایش آمنیوسنتز انجام می‌شود؟

انواع سونوگرافی دربارداری کدامند و سونوگرافی به چه دلیل انجام می شود

آزمایشات غربالگری سلامت جنین در بارداری چگونه انجام می شود

چگونه از رحم عکس رنگی می گیرند

غربالگری چهارگانه

عفونت‌های جدی

سونوگرافی تجمع مایع

زمان سونوگرافی

در بارداری چگونه انجام می شود

اختلالات کروموزومی

آزمایشات غربالگری سلامت جنین

و هزینه آزمایش زنتیک چقدر است

  • ۱
  • ۰

بارداری (تشخیص،تفسیر آزمایش خون Beta)

بارداری چه زمانی باشد،آزمایش خون بارداری چند روز بعد از نزدیکی باشد،تفسیر آزمایش خون بارداری،هزینه آزمایش خون بارداری،جواب آزمایش خون بارداری منفی،خواندن جواب آزمایش بارداری،جواب آزمایش خون بارداری چقدر طول میکشه

بیماری روانی ، بیماری روحی و روانی


،آزمایش بتا تیتر،تفسیر آزمایش بتا،آزمایش بتا بارداری،مقدار بتا در حاملگی،ازمایش بتا و تعیین جنسیت،آزمایش بتا چیست،آزمایش بتا تیتر چیست؟،عدد بتا در هفته چهارم بارداری،تفسیر آزمایش بتا اچ سی جی،جواب آزمایش بارداری منفی،نتیجه آزمایش بارداری،تفسیر آزمایش بارداری،چگونه جواب آزمایش بارداری را بخوانیم،شرایط آزمایش خون بارداری،جواب ازمایش خون بارداری مثبت،چگونه جواب آزمایش خون بارداری را بخوانیم،نمونه جواب آزمایش بارداری مثبت،آزمایش بارداری ناشتا،تست خون بارداری،تست حاملگی با عسل،تست بارداری با وایتکس،قیمت تست بارداری خانگی،تست بارداری سنتی،نتیجه تست بارداری،عکس تست بارداری،عدد بتا باید چند باشد،تیتر بتا،عدد بتا و جنسیت,جنین،عدد بتا در بارداری دوقلو،میزان بتا در بارداری دوقلو،حاملگی مولار،تیتر بتا در حاملگی خارج رحمی،تیتر بتا در بارداری،تیتر بتا در حاملگی پوچ،تفسیر تیتر بتا،میزان بتا در بارداری،کاهش تیتر بتا بعد از سقط،میزان بتا در بارداری خارج رحمی،مقدار بتا در بارداری دوقلو، بتای خون در بارداری

hcg هورمونی است از جنس قند و پروتئین که توسط جفت زن حامله ترشح میشود . بنابراین با یافتن این هورمون می توان به حاملگی پی برد . پس از لقاح ، تخمک لقاح یافته و بارور شده به طرف رحم حرکت می کند و در آنجا لانه گزینی می کند حدود یک هفته بعد حفت تشکیل می شود و شروع به ترشح هورمون hcg می کند . در این زمان است که می توان با اندازه گیری هورمون hcg حاملگی را تشخیص داد.

در طول هفته های اول حاملگی وجود هورمون hcgبرای ماندن فعالیت جسم زرد فوق العاده مهم است زیرا باعث پایداری حاملگی می شود .. تولید هورمون hcgتا هفته های ۸ تا ۱۰ حاملگی با سرعت افزایش می یابد و به حداکثر خود در پایان هفته ۱۰ پس از آخرین پریود می رسد . پس از آن مقدارش به آرامی کمی کاهش می یابد و ثابت می شود . پس از زایمان مقدار هورمون hcg به سرعت کاهش یافته و به حد پیش از حاملگی می رسد .همچنین سطح تولید هورمون hcgتوسط تومرهای سلولهای زایا افزایش می یابد .

آیا هیچ آمادگی پیش از انجام آزمایش لازم است ؟

برای انجام آزمایش خون هیچ آمادگی لازم نیست .بنا براین نیاز نیست ناشتا باشید و یا حتی محدودیت قطع مصرف مایعات داشته باشید و یا داروهای مصرفی یا حتی آنتی بیوتیک خود را قطع کنید.

 

هورمون hCG در حین حاملگی تولید می شود. این هورمون توسط جفت که تخم را پس از لانه گیزی در رحم تغذیه می کند، ایجاد می شود . hCG اولین بار حدود ۱۱ روز پس از لقاح در خون و بین ۱۲ تا ۱۴ روز پس از لقاح در ادرار قابل اندازه گیری است . به طور طبیعی مقدار HCG هر ۷۲ ساعت دوبرابر می شود . سطح این هورمون در هفته های ۸ تا ۱۱ به حداکثر خود رسیده و سپس در ادامه حاملگی کاهش می یابد.

هورمون های HCG – LH – FSH – TSH همگی از دو بخش یا Sub Unit تشکیل می شوند : آلفا و بتا که بخش آلفا در همه ی این هورمون ها مشابه است و افتراق اینها از هم با بخش بتا صورت می گیرد .

از ملاقات اسپرم واوول تخمک لقاح پیدا میکند. تخمک لقاح یافته به طرف رحم رفته ودر جدار آن لانه گزینی میکند.بین ۱۰-۳روز بعد جفت تشکیل میشود. HCG ( هر دو بخش آلفا و بتا ) توسط سلولهای تروفوبلاستیک جفت سنتز می شود و نیمه عمر آن ۳۶ – ۱۲ ساعت است . مهمترین وظیفه این هورمون نگه داری از جسم زرد است که تولید استرادیول و پروژسترون می کند .

مقدار این هورمون در حاملگی طبیعی از روز ششم تا دهم بعد از لقاح در سرم مادر بالا میرود ( حتی گاه از روز سوم لقاح هم قابل شناسایی است. )
معمولا۲۵ -۲۰ روز پس از آخرین قاعدگی ( و نه زودتر از آن ) مقدار این هورمون در ادرار مادر به اندازه ای میرسد که قابل اندازه گیری باشد .

معمولاچه زمانی این تست انجام میشود؟
این هورمون در حاملگی طبیعی ۴ – ۶ هفته بعد از شروع بارداری افزایش چشم گیر پیدا کرده وسپس کم کم افت پیدا می کند . اما در موارد حاملگی خارج رحمی – حاملگی مولار- برداشت کل رحم – کورتاژ پس از حاملگی سیر نزولی سریعتر آن را شاهد هستیم .

سایر کاربردهای تست حاملگی یا هورمون بتا اچ سی جی(Beta H.C.G)

در مردان در موارد تشخیص تومورهای بیضه و نئوپلاسم آن کاربرد دارد که همراه با آلفا فیتو پروتئین تست می شو د . در بعضی بدخیمی ها از قبیل کوریوکارسینوما – امبریونال سل کارسینوما و نیز حاملگی خارج رحمی میزان BeteHCG به شدت بالا می رود و اندازه گیری های مرتب آن برای سنجش پاسخ بیمار به شیمی درمانی ضروری است

 

این آزمایش چه زمانی وبه درخواست چه کسی قابل انجام است؟

این آزمایش را هرزمان که مشکوک به حاملگی طبیعی ویا حتی موارد خارج رحمی باشیم انجام دهیم و درخواست آن بوسیله خود بیمار هم قابل قبول است.

بعلاوه در موارد بدخیمی هائی که نامبرده شد ویا حین درمان آنها نیز کاربرد دارد.(برای ارزیابی چگونگی پاسخ بیمار به درمان)

چه موقع فرد میتواند مراجعه کند؟آیا ناشتائی ویا سایر شرایط دیگری باید رعایت شود؟

ناشتا بودن لازم نیست. مصرف آب مانعی ندارد و حتی قطع داروهای دیگر فرد ضروری نیست.

این آزمایش باچه نمونه ای انجام میشود وچقدر طول میکشد؟

چون هورمون ابتدا در خون ظاهر میشود سپس بعد از شروع متابولیزه شدن در ادرار آمده ودفع میشود پس آزمایش خون حساستر است وزودتر مثبت میشود.درموارد حاملگی خارج رحمی هم که حتما باید خون تست شود.

مدت زمان آزمایش نیم ساعت است ودر هرساعت شبانه روز قابل انجام میباشد.

• در مورد سطوح hCG نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
• در ۸۵% حاملگیها مقدار این هورمون طی ۷۲-۴۸ ساعت دوبرابر می شود. هرچه سن حاملگی بیشتر می شود، زمان دوبرابر شدن این هورمون طولانی تر شده و حداکثر به ۹۶ ساعت می رسد.
• در مورد مقادیر این هورمون می بایست توجه نمود. زیرا در برخی حاملگیهای طبیعی مقدار این هورمون می تواند کم باشد ولی نوزادی کاملا سالم به دنیا بیاید. سونوگرافی در هفته های ۶-۵ صحت بیشتری نسبت به اندازه گیری hCG دارد.
• سطح هورمون hCG کمتر از mIU/ml 5 نشاندهنده عدم حاملگی است. هر مقداری بیش از mIU/ml 25 نشاندهنده وجود حاملگی می باشد.
• مقدار این هورمون با واحد (milli-international units per milliliter (mIU/ml)) اندازه گیری می شود.
• زمانی که سطح hCG به ۲۰۰۰-۱۰۰۰ برسد، سونوگرافی ترانس واژینال می تواند ساک حاملگی را تشخیص دهد. چون سطوح این هورمون می تواند مختلف باشد و زمان لقاح نیز به درستی مشخص نشده باشد، تشخیص با یافته های سونوگرافی تا زمانی که مقدار هورمون به ۲۰۰۰ نرسد قابل انجام نخواهد بود.
• تنها انجام یک نوبت آزمایش برای اندازه گیری این هورمون در بیشتر موارد کافی نیست. در مواردی که شک به سلامت بارداری وجود دارد می بایست چند آزمایش با فاصله از هم انجام شود تا بتوان یک نتیجه گیری درست انجام داد.
• دو نوع آزمایش hCG وجود دارد: نوع «کمی» که فقط وجود یا عدم وجود هورمون را مشخص می کند و دیگر نوع «کیفی» که مقدار آن را نیز معین خواهد نمود.

میزان نرمال جواب تست hCG در طول بارداری

زمانها بر اساس سن حاملگی(Gestational Age) [تعداد هفته هایی که از اولین روز آخرین قاعدگی(LMP) گذشته است] می باشد:

• ۳ هفته از LMP گذشته باشد:  ۵۰-۵ mIU/ml
• ۴ هفته از LMP گذشته باشد : ۴۲۶-۵ mIU/ml
• ۵ هفته از LMP گذشته باشد : ۷۳۴۰-۱۸ mIU/ml
• ۶ هفته از LMP گذشته باشد : ۵۶۵۰۰-۱۰۸۰ mIU/ml
• ۸-۷ هفته از LMP گذشته باشد : ۲۲۹۰۰۰-۷۶۵۰ mIU/ml
• ۱۲-۹ هفته از LMP گذشته باشد : ۲۸۸۰۰۰-۲۵۷۰۰ mIU/ml
• ۱۶-۱۳ هفته از LMP گذشته باشد : ۲۵۴۰۰۰-۱۳۳۰۰ mIU/ml
• ۲۴-۱۷ هفته از LMP گذشته باشد : ۱۶۵۴۰۰-۴۰۶۰ mIU/ml
• ۴۰-۲۵ هفته از LMP گذشته باشد : ۱۱۷۰۰۰-۳۶۴۰ mIU/ml
• زن غیر حامله : <5 mIU/ml
• بعد از یائسگی : <5/9 mIU/ml
توجه: این اعداد فقط به عنوان راهنما داده شده و افزایش این هورمون در هر فرد متفاوت می باشد. مقدار مطلق به اندازه سیر تغییرات اهمیت ندارد.نوع کیت آزمایش هم خیلی مهم است و جواب بسته به کیت باید تفسیر شود.

 

چند روز بعد از  رابطه ی جنسی، جواب آزمایش خون برای حاملگی مثبت میشه؟

سریع ترین زمانی که با آزمایش خون می توان تشخیص داد که شما باردار شدید یا نه،  ۸ روز بعد از عمل لقاح است ( که معمولا میشه یک هفته قبل از موعد پریودتون).

البته فقط ۵ درصد از زنان می توانند به این سرعت حاملگی خودشون رو با این آزمایش تشخیص بدهند چونکه برای اکثر زنان تقریباً ۱۱ تا ۱۲ روز بعد از عمل لقاح نتیجه آزمایش خون شون مثبت میشه یعنی چند روز قبل از  موعد پریودشون میتونند با آزمایش خون از حاملگی خودشون مطمئن بشوند.

به زبان ساده تر :
۵ درصد زنان می توانند ۸ روز بعد از لقاح جواب دقیق آزمایش خون رو بدست بیارند و ۹۵ درصد زنان ۱۲ روز بعد از لقاح می توانند جواب درست و دقیق آزمایش خون رو داشته باشند.
به این نکته دقت داشته باشید که ممکنه شما در یک روز خاص با همسرتون رابطه ی جنسی داشته باشید ولی لقاح در اون روز صورت نگیره؛ چونکه اسپرم مرد میتونه تا چند روز زنده بمونه و در روز آخر بدن شما تخمک آزاد کنه و این باعث میشه که بین رابطه جنسی و لقاح فاصله بیافته.

نکته ی بعدی اینکه زنانی که از تحت درمان بیماری های نابروری  خودشون یا همسرشون هستند،  مدتی طول میکشه تا بتوانند از آزمایش خون برای تشخیص بارداری استفاده کنند و باید ۲ تا ۳ هفته بعد از تزریق تخمک بارور ، از  آزمایش خون مخصوص بارداری استفاده کنند.

این یعنی زنانی که تحت درمان بیماری های ناباروری هستند ممکنه که در ابتدا نشانه ی باردار شدن رو داشته باشند و جواب آزمایششون مثبت باشه در حالیکه اصلا باردار نیستند. برای همین ۲ تا ۳ هفته بیشتر باید صبر کند تا جواب درست مشخص بشه.

اگر دوره ی شما الان چند روزه که به تاخیر افتاده و دلهره دارید که آیا باردار هستید یا نه، با فرض بر اینکه شما هیچ مشکلی جسمی ندارید و تخمک گذاری تون با تاخیر مواجه نشده باشه ، معمولاً آزمایش خون دو هفته بعد از رابطه جنسی جواب درست و دقیقی برای اینکه شما حامله هستید یا نه بشما میده.

 

سطوح پایین مقدار این هورمون نشانه چیست؟

مقادیر پایین hCG علل مختلفی می تواند داشته باشد و می بایست آزمایش طی ۷۲-۴۸ بعد تکرار شود تا با توجه به تغییرات سطح هورمون بتوان قضاوت نمود. سطوح پایین hCG میتواند نشاندهنده موارد زیر باشد:
• اشتباه در تعیین سن حاملگی
• احتمال سقط یا Blighted Ovum
• حاملگی نابجا Ectopic Pregnancy

 

سطوح بالای مقدار این هورمون نشانه چیست؟

مقادیر زیاد hCG علل مختلفی می تواند داشته باشد و می بایست آزمایش طی ۷۲-۴۸ بعد تکرار شود تا با توجه به تغییرات سطح هورمون بتوان قضاوت نمود. سطوح بالای hCG می تواند نشاندهنده موارد زیر باشد:
• اشتباه در تخمین سن حاملگی
• حاملگی مولار
• چندقلویی

• آیا مقدار hCG می بایست به طور مرتب در طی حاملگی اندازه گیری شود؟
مقدار این هورمون به طور معمول توسط پزشکان دوباره اندزاه گیری نمی شود مگر این که مشکلی به وجود آمده باشد. در صورت خونریزی، درد شدید شکمی یا سابقه سقط ممکن است پزشک این آزمایش را تکرار کند.

• آیا عاملی می تواند مقدار hCG را تحت تاثیر قرار دهد؟
هیچ عاملی نمی تواند مقدار این هورمون را تحت تاثیر قرار دهد بجز داروهایی که حاوی این هورمون باشند. این داروها برای درمان نازایی مورد استفاده قرار می گیرد و پزشک در مورد زمان انجام این آزمایش پس از دریافت این داروها، شما را راهنمایی خواهد نمود. سایر داروها مثل آنتی بیوتیکها، ضد دردها، قرصهای ضد بارداری خوراکی یا سایر داروهای هورمونی هیچ تاثیر بر مقدار این هورمون نخواهند داشت.

در چه مواردی تست بارداری از راه خون (BCHG) ویا ادرار (گراویندکس )مثبت می شود:
۱- بارداری ۲- بیماری مول و یا بچه خوره ۳- سرطان رحم

در چه مواردی تست بارداری از راه خون (BCHG) ویا ادرار (گراویندکس ) منفی می شود:
۱- ادرار رقیق ۲- سقط جنین ۳- حاملگی خارج رحم

 

علت نتایج مثبت کاذب بارداری

۱- آلودگی باکتریائی ادرار۲-وجود پروتئین و یا خون در ادرار ۳-مصرف متادون توسط بیمار

ارزیابی حاملگی از روی مقدار هورمون
اگر مقدار هورمون BhCG کمتر از ۱۰ باشد شخص باردار نیست
اگر مقدار هورمون BhCG بیشتر از ۲۵ باشد فرد باردار است
اگر مقدار هورمون BhCG بین ۱۰ تا ۲۵ باشد نمی توان با قاطعیت گفت شخص باردار است ویا خیر

 

کلیاتی در باره کیت های تشخیص بارداری خانگی
home pregnancy tests=HTPS

همه ی کیت های تشخیصی بارداری خانگی امروزی , حاوی آنتی بادی های مونو کلونال یا پلی کلونال متصل به یکی از بخش های مولکول HCG بسیار حساس بوده و اگر مولکول HCG در ادرار موجود باشد توسط آنتی بادی ثانویه ضد HCG به دام افتاده و سنجش می شود. برای سیستم آشکار سازی کیت از یک آنتی بادی ثانویه که حاوی آنزیم است استفاده می شود

آنتی بادی ثانویه کمپلکس آنتی بادی اولیه HCG را آشکار می سازد. تغییر رنگ و ایجاد پاسخ مثبت و یا منفی ناشی از فعالیت یا عدم فعالیت آنزیم است. ایجاد دو خط رنگی نشانه ی بارداری را نشان می دهد. HCG ادرار به صورت کیفی و توسط HPTS یا همان home pregnancy tests سنجش می گردد.

نحوه جمع آوری و نگهداری نمونه ادرار

۱- ادرار اول صبح به طور معمول بیشترین غلظت HCG را در بردارد و لذا بهترین نمونه برای انجام تست ادرار است.اگر چه هر نمونه ادرار ممکن است استفاده شود

۲- نمونه ادرارباید در یک ظرف تمیز شیشه ای یا پلاستیکی جمع آوری شود و از پروزاتیو استفاده نشود

۳- اگر نمونه بلافاصله پس از جمع آوری تست نشود , تا ۴۸ ساعت بعد که مورد آزمایش قرار می گیرد باید دردمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد یخچال نگه داری شود و قبل از تست به دمای اتاق برگردانده شود

اگر نمونه برای بیش از ۴۸ ساعت مورد استفاده قرار نگیرد باید در دمای منهای ۲۰ درجه فریز شود. یک نمونه ی یخ زده که بیش از ۲ هفته نگهداری شده باشد نباید دیگر استفاده شود. قبل از آزمایش نمونه یخ زده باید کاملا آب شده و به دمای اتاق برسد

پاسخ های مثبت کاذب بارداری
در شرایطی مثل مصرف بعضی داروها مثل پرومتازین یا کلردیازپوکساید , وجود بیماریهائی مثل پروتئینوری , هموگلوبینوری , و زایمان جدید تا سقط جنین , اشتباه در روش اجرای تست , خطا در خوندان نتایج , ممکن است پاسخ مثبت کاذب دیده شود که در تفسیر نتیجه باید در نظر داشت

 

پاسخ های منفی کاذب بارداری

زمانی که HCG در حد اکثر غلظت ( در روز های ۶۰ تا ۸۰ ) می باشد , ۵ تا ۱۰% امکان ایجاد جواب منفی کاذب وجود دارد. پاسخ های منفی کاذب معمولا ناشی از خطا در انجام روش ارائه شده می باشند. علت دیگر پاسخ منفی کاذب انجام تست در روز های اول لقاح است که هنوز هورمون HCG وارد ادرار نشده است. نگهداری ادرار در ظروف غیر استاندارد , عدم رعایت دهای لازم برای واکنش و مصرف داروی کاربامازپین هم ممکن است منجر به پاسخ منفی کاذب شود.
چرا بعضی از خانم های باردار قبل از قطع قائدگی , تست بارداری مثبت دارند ولی بقیه خانمها تا چندین روز دیرتر آزمایش مثبت ندارند؟

عوامل موثر در طولانی تر شدن زمان حصول پاسخ مثبت توسط تستهای خانگی :
۱- تاخیر در زمان لانه گزینی
۲- پائین بودن ترازHCG خون
۳- پائین بودن غلطت HCG ادرار
۴- میزان حساسیت تست بارداری

 

روشهای مختلف تشخیص و اندازه گیری هورمون hCG

۱) روش ممانعت از آگلوتیناسیون غیر فعال ذرات لاتکس Passive Latex Agglutination Inhibition Test

۲) روش آگلوتیناسیون غیر فعال ذرات لاتکس Reversed Passive Latex Agglutination

۳ـ روش الیزا ( (ELISA: Enzyme Linked Immunosorbent Assay

۴ـ روش آر. آی. ای (RIA: Radio Immuno Assay) RIA: که حساسترین و دقیق ترین روش است.

در بین چهار روش فوق، روش اول، در آزمایشگاههای تشخیص طبی، بیشترین کاربرد را دارد. که در ادامه، روش انجام آن بطور مفصل بحث می شود.

روش ممانعت از آگلوتیناسیون غیر فعال ذرات لاتکس

آزمایش، با استفاده از کیت و در دو مرحله انجام می شود. اجزای موجود در کیت عبارتند از:

۱) قطره چکان حاوی کنترل مثبت (ادرار شخص حامله)

۲) قطره چکان حاوی کنترل منفی (ادرار شخص غیرحامله)

۳) قطره چکان حاوی آنتی بادی بر ضد زنجیره بتای هورمون hCG

۴) قطره چکان حاوی ذرات لاتکسی که بر روی آنها، زنجیره بتای هورمون hCG متصل شده است.

۵) اسلاید زمینه سیاه و اپلیکاتور

روش انجام آزمایش
روش کیفی

بر روی اسلاید زمینه سیاه، یک قطره از نمونه ادرار خانم، یک قطره کنترل مثبت و یک قطره کنترل منفی را اضافه کرده و به هر کدام از آنها، یک قطره آنتی بادی بر ضد زنجیره بتای هورمون hCG اضافه می کنیم. با اپلیکاتور دو قطره را مخلوط کرده و حدود ۳۰ ثانیه حرکت دورانی می دهیم. در مرحله دوم به هر کدام از مجموعه های مرحله اول، ذرات لاتکس را اضافه کرده، دو دقیقه حرکت دورانی می دهیم و جواب را آزمایش را از نظر آگلوتیناسون بررسی می کنیم.

بیماری روانی

پس از این مدت در قطره مربوط به کنترل مثبت، ذرات آگلوتینه مشاهده نمی شود ولی در قطره مربوط به کنترل منفی، ذرات آگلوتینه مشاهده خواهد شد. در نمونه ادرار مورد آزمایش، اگر ذرات آگلوتینه مشاهده شد، نشان دهنده عدم وجود هورمون hCG در نمونه ادرار، و حامله نبودن شخص است. ولی اگر ذرات آگلوتینه مشاهده نشد، نشان دهنده وجود هورمون hCG در نمونه ادرار، و حامله بودن شخص است.
روش کمی

گاهی اوقات لازم است مقدار نسبی هورمون hCG را در ادرار محاسبه نمود. بدین منظور می بایست ابتدا، نمونه ادرار را در لوله های آزمایش، با سرم فیزیولوژی، به ترتیب ۱/۲، ۱/۴، ۱/۸ و غیره رقیق کرد. سپس از هرکدام از لوله ها یک قطره برداشته و بر اساس روش کیفی که در بالا توضیح داده شد، برای وجود یا عدم وجود هورمون hCG بررسی کرد. آخرین قطره ای که در آن آگلوتیناسیون مشاهده نشود بعنوان تیتر هورمون hCG آن ادرار در نظر گرفته می شود. در نهایت مقدار هورمون hCG از فرمول زیر محاسبه می شود.

V * D * S

‌‌‌ V(Volume): حجم ادرار بر حسب میلی لیتر، D(Denominator): مخرج کسر تیتر هورمون، S (Sensitivity): حساسیت کیت

همچنین برای محاسبه مقدار هورمون hCG در ادرار ۲۴ ساعته، کافیست ادرار ۲۴ ساعته را در یک ظرف تمیز جمع آوری کرده و در فرمول فوق به جای V عدد مربوط به حجم ادرار ۲۴ ساعته را قرار دهید.
نکته ها

۱) بهترین نمونه برای روش لاتکس، نمونه ادرار اول صبح است، چرا که مایعات مصرف می شود و ۲) بنابراین ادرار غلیظ بوده و غلظت مواد موجود در آن، تقریبا برابر غلظت آنها در سرم می باشد.در طول شب کمتر

۳) واژه هایی چون گراویندکس، تست حاملگی و یا پرگننسی (Pregnancy)، همگی به معنای آزمایش تشخیص حاملگی می باشد.

گونادوتروپین جفتی، هورمونی برای مادر و جنین :

گونادوتروپین کوریونیک انسانی (hCG) یک گلیکوپروتیین است که تغییرات در جز کربوهیدراتی آن موجب تفاوت در خصوصیات بیولوژیکش می گردد. همانند دیگر گلیکوپروتیین ها مانند FSH، LH و TSH گونادوتروپین کوریونیک انسانی از دو زیر واحد آلفا و بتا تشکیل یافته که در هورمون های گلیکوپروتیینی، زیر واحد مشابه یکدیگر هستند، اما فعالیت بیولوژیک ویژه هر کدام، هم چنین اختصاصیت در ایمونواسی ها، مربوط به تفاوت های مولکولی و کربوهیدراتی زیر واحد های بتا است…

به نظر می رسد تمام بافت های انسانی hCG تولید می کنند، ولی جفت به لحاظ دارا بودن توانایی گلیکوزیله کردن این پروتیین و در نتیجه کاهش میزان متابولیسم آن موجب فعالیت بیولوژیک آن به همراه نیمه عمر طولانی اش می شود. تا به امروز تنها عملکرد شناخته شده hCG پشتیبانی از کورپوس لوتیوم است که حدود روز هشتم پس از تخمک گذاری و یک روز پس از لانه گزینی (زمانی که برای اولین بار در خون مادر قابل ردیابی است) جای LH را می گیرد. ادامه بقای کورپوس لوتیوم کاملا وابسته به hCG است و در مقابل، بقای حاملگی تا هفته هفتم وابسته به استرویید های کورپوس لوتیوم.

غلظت hCG در گردش خون مادر در زمان شروع یک دوره خون ریزی قابل انتظار ولی اتفاق نیفتاده، تقریبا L/IU 100 است. حداکثر میزان hCG در گردش خون مادر یعنی حدود IU/L 000/100، در هفته های ۸ تا ۱۰ لقاح ایجاد می شود. سپس میزان آن در هفته های ۱۸ تا ۲۰ به حدود IU/L 000/10 تا ۰۰۰/۲۰ کاهش می یابد و تا هنگام ترم در همان حد باقی می ماند. دلیـل آنکه سطـوح hCG در نیـمه دوم حـاملگی کاهـش می یابد، مشخـص نیست. در نزدیکی ترم، سطوح hCG در زنانی که جنین دختر دارند، بالاتر است. این مساله در مورد سطوح سرمی، محتوای جفتی، سطوح ادراری و غلظت های مایع آمنیوتیک نیز صدق می کند.

در دو وضعیت بالینی، تیتر hCG خون به طور ویژه کمک کننده است: بیماری تروفوبلاستیک و حاملگی های نابه جا.

حدود ۲۰ درصد بیماران مبتلا به مول هیداتی فرم دچار عوارض بدخیم خواهند شد. به دنبال حاملگی های مولار، باید تیتر hCG در بیمارانی که بیماری ادامه دار ندارند، تا هفته ۱۶ به مقادیر غیرقابل ردیابی افت کند. در مقابل، بیماران مبتلا به بیماری تروفوبلاستیک، اکثرا تا هفته سه و معمولا تا هفته شش دارای منحنی غیرطبیعی (تیتر بیشتر از L/IU 500) می باشند. زمانی تشخیص بیماری تروفوبلاستیک حاملگی داده می شود که میزان hCG در یک بازه زمانی دو هفته ای ثابت مانده یا افزایش یابد، یا افزایش مداوم آن ۱۶ هفته پس از تخلیه دیده شود. پس از درمان، باید میزان آن ماهیانه تا حداقل یک سال، سپس سالی دو بار و برای پنج سال متوالی اندازه گیری شود.

در واقع، تمام حاملگی های نابه جا با مقادیر قابل ردیابی hCG همـراه هستند. مقادیر hCG در حاملگی های طبیعی و نابـه جا با سرعت های متفاوت افزایش می یابند و اندازه گیری کمی hCG همراه با اولتراسونوگرافی لگن تاثیر به سزایی بر تشخیص و کنترل حاملگی نابه جا دارد:

۱) اندازه گیری کمی hCG می تواند حیات حامگی را ارزیابی کند، به طوری که سرعت افزایش طبیعی (حدود ۵۰ درصد افزایش،هر دو روز یک بار) معمولا نشان دهنده یک حاملگی طبیعی است.

۲) هنگامی که تیتر hCG از L/IU 1000 تا ۱۵۰۰ تجاوز می کند، اولتراسونوگرافی واژینال باید بتواند وجود یک حاملگی داخل رحمی را تشخیص دهد.

۳) مقادیر کاهش یابنده hCG با درمان موثر رخ می دهند، اما مقادیر ثابت و افزایش یابنده، نشان دهنده وجود بافت تروفوبلاستیک زنده هستند.

● آزمون های مثبت کاذب

گاهی نتایج مثبت کاذب آزمون های hCG دیده می شوند و موجب درمان جراحی یا طبی نامناسب می گردند. در این موارد، سطح hCG نسبتا پایین است (معمولا کمتر از

L/IU 150). علل مختلفی برای این وضعیت وجود دارند، از جمله hCG ترشح شده توسط هیپوفیز، ولی معمولا این مشکل بالینی ناشی از تداخل مواد دیگر با آزمون است، به ویژه آنتی بادی های ضد LH یا ایمونوگلوبین های anti-animal. به علاوه تومورهای غیرتروفوبلاستیک می توانند مقادیر قابل ردیابی hCG را ترشح کنند. معمولا یک پاسخ مثبت کاذب در طول زمان ثابت باقی می ماند (نه افزایش می یابد و نه کاهش). هنگامی که تابلوی بالینی نامشخص است یا متناسب با نتایج آزمایشگاهی نمی باشد (به ویژه فقدان بافت تروفوبلاستیک)، hCG مثبت را می توان به چند روش تایید نمود:

۱) اخذ نتیجه مشابه توسط یک روش دیگر

۲) نشان دادن وجود hCG در ادرار

۳) نشان دادن نتایج موازی با ترقیق های متوالی hCG استاندارد و نمونه سرمی بیمار

 

نظرات (۱)

  • گرافیست ارشد
  • ممنون ، عالی
    ببخشید شما تخصصتون در حوزه آزمایشگا ه هست  ؟

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی